Oorsieraden

Een oor piercing is één van de oudste vormen van “body modification”. Het oudste bewijs zijn muurdecoraties die soldaten met oorringen afbeelden op de resten van een paleis uit het oude Perzische rijk. Ook zijn bewijzen gevonden van het dragen van oorringen in de tijd van de Egyptische farao’s.

Oorringen raakten in de mode in de jaren 1590 bij heren en hovelingen gedurende de Engelse Renaissance. Voor zeelieden was een oorpiercing bewijs dat de drager de wereld rond gezeild had en de evenaar gepasseerd was. Tevens werd een oorsieraad beschouwd als betaling voor hun eigen begrafenis in geval hun lichaam ergens aanspoelde.

In de late jaren ’50 en begin jaren ’60 van de vorige eeuw raakten oorsieraden weer in zwang, maar omdat er nog geen commerciële diensten waren om oren te piercen gebeurde dit meestal thuis. Tienermeisjes organiseerden “ear piercing parties” waar ze bij elkaar de oorlellen doorprikten. Een bekend voorbeeld hiervan is een scene uit de film Grease waarin hoofdrolspeelster Sandy oorpiercings krijgt van haar vrienden.

In de jaren ’70 waren oorbellen onder vrouwen heel gewoon, en kon je zelfs in warenhuizen terecht voor piercing events, gesponsord door fabrikanten van sieraden. Sinds eind jaren ’70 werden oorsieraden — dankzij popcultuur, waaronder punk — steeds populairder onder mannen. In de decennia erna verschenen er ontelbare varianten op het oorsieraad en werden piercings in andere lichaamsdelen gemeengoed.